×
Click pentru mai multe produse.
Nu a fost gasit nici un produs.

Ce sunt Lumenii?

Postat pe3 An in urma de
Apreciaza1
Indiferent de corpul de iluminat, pe site-ul www.ledhome.ro am expus doar produsele care au un consum redus de energie, dar totodată o eficienţă maximă. De exemplu, un bec cu led 12W şi 1080 lumeni, este similar cu un bec clasic incandescent ce consuma în jur de 75W. Diferenţa de la 12W la 75W este destul de mare, ceea ce ne indică că becul LED este mult mai economic fata de iluminatul clasic şi totodată mai eficient.

   Intrebarea " Ce sunt lumenii?" este una dintre cele mai populare intrebari in randul clientilor nostri. In acest articol ne propunem sa raspundem la aceasta intrebare intr-un mod practic.

   Ganditi-va la lumeni ca la un "mod nou" de masurare a luminii. Acest "lumen" reprezinta o valoare si face referire la cantitatea de lumina pe care un corp de iluminat o ofera. Daca stim aceasta valoare ne putem face o idee despre cat de puternica este lumina, indiferent daca discutam despre o lustra led, un spot aplicat pe tavan, sau o aplica de exterior.

   In trecut era mult mai la indemana sa alegem un corp de iluminat un functie de consum (watti) si ne puteam face o idee despre cat de puternica va fi lumina. Va aduceti aminte cand cumparati un bec de 100W sau de 60W? 

   Lucrurile s-au schimbat intre timp si acum cu tehnologia LED, nu mai putem avea in vedere doar aceasta valoare de consum (Watti). Daca ne raportam strict la consum, avem o sansa mare sa alegem un corp de iluminat care consuma multa energie electrica si furnizeaza o cantitate mica de lumina.

   Concret, cand achizitionati o plafoniera pentru living, sau cateva spoturi incastrate in tavan trebuie sa va raportati la lumeni si nu la watti.


Lumeni = eficienta unei surse de iluminat.

   In termeni simpli, lumenii (prescurtati lm) reprezinta o masura a cantitatii totale de lumina vizibila (de ochiul uman) emisa de un corp de iluminat led. Cu cat este mai mare numarul de lumeni, cu atat lumina corpului de iluminat interior va fi mai puternica.

   In trecut cumparam cu totii becuri sau spoturi de 50W, 60W sa 100W si ne asteptam la obtinerea unei cantitati de lumina in functie de acest consum? Dupa cum afirmam si mai sus, aceasta referinta nu este valabila, deoarece wattul indica consumul unui corp de iluminat led si nu eficienta acestuia.

Mai multa lumina cu un consum redus - unde se face diferenta?

  Tehnologia evolueaza in permanenta, la inceput un corp de iluminat interior cu led consuma 10 Watt si furniza 400-500lumeni, acum gama de mijloc care consuma 10 watt si furnizeaza aproximativ 900/1000 lumeni, sau gama profesionala care furnizeaza 1200-1500lumeni/watt.

Cum iti poti face o idee despre eficienta luminoasa?

   
Cred ca puterea exemplului ar fi cea mai buna solutie. Luam drept referinta un bec clasic de 100W, care produce in medie aproximativ 1100-1200 lumeni. In cazul unui bec LED pentru a putea furniza aceeasi cantitate de lumina, el va consuma doar 11-13W. Avantajos nu?

.

Cum am calculat?

   Calculul este extrem de simplu. 

   Consumul (100W) x 12Lumeni (cantitatea de lumina/lumeni pe care o furnizeaza un bec clasic) =1200 lumeni

   1200 Lumeni/ 90lumeni (media eficientei luminoase la un bec led) = 13W

    Mai simplu de atat, un bec clasic de 100W va fi inlocuit cu un bec led de 13W.


      Sper ca acest articol sa fi fost de folos, in cazul in care aveti nelamuriri, echipa ledhome.ro este pregatit sa va ajute cu un sfat bun!

Articole relevante
Lasa un comentariu
Lasa o replica

Meniu

Creeaza cont sa folosesti wishlists.

Conecteaza-te

Creaza-ti un cont sa poti salva aprecierile.

Conecteaza-te